O scurtă istorie a parfumurilor

Parfumurile l-au însoțit pe om de mii de ani. Primele parfumuri, realizate din ingrediente naturale, au fost create în Egiptul antic. De-a lungul secolelor, parfumurile au jucat rolul de afrodisiace, au mascat mirosul corporal și chiar au eliminat efectele neplăcute ale abuzului de alcool. Anul 1828 a fost un punct de cotitură pentru istoria modernă a parfumeriei, când Pierre Guerlain a început să producă parfumuri la comandă.

Parfumul în lumea antică

Numeroase studii științifice arată că omul folosește parfumurile încă din timpuri preistorice, în principal în scopuri religioase. Mirosul era obținut prin arderea lemnului și a rășinilor, iar fumul parfumat trebuia să faciliteze contactul cu zeii. De aici și numele parfumului – combinația latină a cuvintelor „per” și „fumum” înseamnă „prin fum”. Istoria documentată a parfumurilor, însă, începe în Egiptul antic, unde se produceau și utilizau parfumuri arăbești pe scară largă. În acea perioadă se făceau parfumuri din flori, de ex. nufăr albastru și măghiran.

Parfumurile în China

În China antică, totuși, în cearceafuri erau așezate mici pliculețe de pudră aromată, iar după petrecerile în care se servea alcool, se împărțeau oaspeților hârtie pe care era aplicat parfum de iasomie, ce trebuiau să elimine efectele neplăcute ale alcoolului.

Parfumurile în Europa

În încarnarea sa modernă, o soluție de uleiuri esențiale în alcool, parfumul a apărut înainte de sfârșitul secolului al XIV-lea, când Elisabeta, regina Ungariei, și-a creat primul parfum. Aristocrații și orășenii bogați foloseau parfumurile pentru a masca mirosurile corporale neplăcute, deoarece scăldatul era considerat dăunător sănătății. Dezvoltarea rapidă a artei parfumului a avut loc în perioada Renașterii, iar Italia a fost capitala parfumului.

Istoria parfumurilor în secolul 20 și 21

Revoluția în parfumerie a fost adusă de secolul al XIX-lea – descoperirile chimice au schimbat modul în care erau create parfumurile. Un moment important a fost deschiderea primei parfumerii de către Pierre Guerlain la Paris, în 1828. În acest atelier se făceau parfumuri la comandă. Anul 1921 a marcat și istoria parfumeriei, când Coco Chanel a creat primul parfum pentru ea. 

Designerul l-a numit Chanel N° 5 și pe 5 mai 1921 l-a prezentat împreună cu colecția la Paris. Cu toate acestea, acest parfum a fost lansat spre vânzare abia 4 ani mai târziu.

Recent, industria a fost puternic influențată de popularitatea parfumurilor vechi și celebre. 

Majoritatea experților nu se așteaptă ca această tendință să continue. Există peste 30.000 de parfumuri de designer astăzi pe piață, iar parfumurile nu mai sunt pentru cei bogați. Industria parfumurilor a suferit mai multe schimbări de tehnică, material și stil. A fost creată o industrie modernă a parfumurilor care încă încorporează creativitatea, misticismul și romantismul, precum și marketingul care atrage masele.

La ora actuală găsești parfumuri online la prețuri variate, în game diversificate. Spre exemplu, pe BeautyBee.ro ai discount pe viață 10 % la marca preferată.