Atunci cand vine vorba de afacerii, stii prea bine ca exista, in mare, trei tipuri – mici, medii si mari. Totusi, un alt aspect al fiecarei afaceri in parte este consumul de energie electrica al acesteia. Dat fiind contextul actual, anume preturile in continua crestere la energie, este de la sine inteles de ce Europa, mai exact Uniunea Europeana, doreste sa eficientizeze consumul de energie al afacerilor.
Acest lucru a inceput de mult, dupa cum s-ar spune – chiar din 2014, prin legea 121 (si directiva europeana aferenta acesteia). Pentru proprietarii de afaceri, aceasta lege poate fi redusa la o singura propozitie – afacerea trebuie sa consume sub 1000 tone echivalent petrol pe an.
Ce impune legea 121 proprietarilor de afaceri?
Legea impune proprietarilor un singur lucru – sa reduca consumul de energie al afacerilor pe care le administreaza, pentru ca intreaga Uniune Europeana sa devina cat mai independenta din punct de vedere energetic.
In aceasta privinta, directiva europeana pe care este bazata legea mentionata a impus afacerilor o limita de consum de 1000 tone echivalent petrol pe an. Daca afacerea ta depaseste aceasta limita, atunci va fi cazul sa faci o serie de schimbari la nivel intern.
Evident, aceasta lege nu este atintita catre antreprenorii la inceput de drum sau afacerile mici (uneori chiar si medii). In schimb, ea are rolul de a gestiona modul de operare al afacerilor mari – fabrici, uzine, megacorporatii si asa mai departe.
Care este inceputul aplicarii legii 121 la nivelul unei afaceri?
Totul incepe cu un simplu audit energetic industrial. Acesta trebuie realizat de personal avizat in domeniu (si certificat ANRE) – pe scurt, este realizat independent. Auditul trebuie realizat o data la fiecare patru ani, indiferent de rezultatul ultimului audit. Astfel, chiar daca in 2019 ai realizat un audit si totul a iesit cum trebuie, asta nu inseamna ca vei scapa de acesta in anul 2023.
Directiva Uniunii Europene vrea sa promoveze cat mai mult aceasta gestionare corespunzatoare a consumului de energie. Un singur an de consum sub 1000 tone echivalent pentrol nu te va scapa de punctele mentionate in directiva si legea 121.
Care sunt urmarile unui audit cu un rezultat negativ?
In cazul unui consum de peste 1000 tone echivalent petrol, primul lucru pe care va trebui sa il faci este sa angajezi un manager energetic – din nou, certificat ANRE. Acesta va supraveghea schimbarile si actualizarile realizate la nivel de afacere.
Acest manager este si persoana care iti poate oferi sugestii si indicatii privind modernizarea energetica a afacerii tale – de regula, astfel de sugestii sunt oferite de echipa care realizeaza auditul energetic industrial si sunt incluse intr-un raport final.
Schimbarile si actualizarile conforme cu legea 121 implica inlocuirea de echipamente, de becuri, de sistem manuale sau automate, sau chiar automatizarea partiala sau completa a anumitor operatiuni din cadrul afacerii tale. Pe scurt, acestea pot fi destul de costisitoare, mai ales daca ai mostenit o fabrica cu echipament functional care dateaza dinainte de Revolutie.
Daca te afli intr-o asemenea situatie, ar fi cazul sa nu stai pe ganduri si sa apelezi la experti – mai exact, la firma Elsaco ESCO. Aceasta este experimentata, dar mai ales avizata in domeniul energetic si te poate ajuta sa ai o afacere conforma cu aspectele mentionate in legea 121 si nu numai!