Cui nu-i place un grătar încins afară cu prietenii sau familia, mai ales la sfârșit de săptămână sau în serile de după muncă? Românul știe să se bucure de lucrurile simple ale vieții și adoră aroma preparatelor suculente, pregătite acasă la gratare de gradina sau în natură la iarbă verde. Totuși, una dintre cele mai întâlnite dileme care stârnește contradicții și “dispute” înflăcărate la picnic, între prieteni, vine o dată cu întrebarea: Care este ordinea corectă a cărnii gătite pe grătar?
În acest sens, prietenii noștri de la PEFOC – experți în șeminee, soluții de încălzire alternativă și distribuitori a unei game întregi de grătare economice sau profesionale – vor fi arbitri noștri de astăzi, ajutându-ne cu un răspuns la o dilemă care a marcat generații întregi de gurmanzi și pasionați ai gătitului pe grill.
Înainte de a afla ordinea corectă de preparare a cărnii pe grătar, trebuie să știm că foarte important este și ce fel de grill folosim. În funcție de cum se gătesc anumite cărnuri și în funcție de tipul de gratar, se va stabili exact timpul de gătire al preparatelor, dar și ordinea acestora. Dacă se folosește un grătar tradițional din tablă sau oțel, ordinea ar trebui să fie următoarea: mici, ceafă, vită, pui, cârnați și legume.
În schimb, dacă se gătește pe un grătar profesional de tip Kamado cuptor ceramic, diferitele tipuri de carne se pot găti în același timp, folosind un grilaj supraetajat, astfel: puiul se pune pe grilajul de sus, iar in partea de jos se așează: ceafa, vita sau/și micii. Ceramica ajută la gătirea uniformă a cărnii dispuse etajat, variind doar timpul de gătire.
Așadar, sa trecem la ce ne “doare” și să vedem ce zic profesioniștii când vine vorba despre ordinea corectă de gătire pe grill. Ne vom referi la cel mai des folosite preparate din carne, pe care românii aleg să le gătească la grătar: micii, ceafa de porc, carnea de pui, carnea de vită și cârnații.
1. Cel mai important criteriu, decisiv pentru stabilirea ordinii a ceea ce punem pe grătar este tipul de carne. Astfel, după încingerea cărbunilor din gama Weber grill când jarul este iute și strălucitor, primii se pun micii. Aceștia se vor rumeni la exterior, iar în interior vor rămâne suculenți. În caz contrar dacă sunt puși la final, micii se vor găti foarte încet, riscând să se usuce.
2. Pe locul doi urmează carnea de porc sau de vită (ceafa, coaste, antricot etc). Aceste tipuri de carne sunt mai grase și mai dense decât celelalte, conțin fibre mai proeminente, care necesită un timp mai mare de preparare și destul jar pentru gătirea perfectă.
3. Urmează apoi, carnea de pui. Aceasta are un timp de coacere mult mai mic decât carnea de vită sau cea de porc și tocmai de aceea se lasă la urmă pentru a nu se arde sau usca.
4. La final, așezăm pe grătar și cârnații. Aceștia sunt lăsați la urmă de tot, pentru că au nevoie de o temperatură foarte mică pentru o gătire corespunzătoare. Tot în această etapă se pot prepara pe grătar, garniturile sau legumele pentru că necesită un timp de preparare mult mai mic, la foc domol.
Un criteriu important în determinarea timpului de gătire a tipurilor de cărnuri și ordinea acestora, o reprezintă și grosimea cărnii. Astfel, carnea care este mai groasă precum, ceafa de porc, pulpele de miel, antricotul de vită sau steak-ul, se pun la începutul grătarului, deoarece necesită un timp de gătire mai mare, iar carnea mai subțire, precum puiul, peștele sau cârnații, va fi lăsată la final.
Așa că, dacă ți-e poftă de preparate gătite perfect, dă un ochi peste oferta www.pefoc.ro și alege-ți un gratar pe gaz, un grătar economic la preț mic sau modele profesionale pentru o experiență unică a gustului desăvârșit în aer liber!